Reklama

Reklama

Reklama

czwartek, 22 sierpień 2019 09:58

Na stadionie w Klagenfurcie wyrośnie las

Napisane przez AG
Wizualizacja "lasu"na stadionie w Klagenfurcie Wizualizacja "lasu"na stadionie w Klagenfurcie archiwum austria.info

Na boisko piłkarskie zostanie przesadzonych około 300 drzew, tworząc złudzenie rodzimego lasu środkowoeuropejskiego. Celem jest stworzenie naturalnego pomnika, przypominającego, że przyroda, którą tak często przyjmuje się jako pewnik, może kiedyś zostać ograniczona tylko do specjalnie wyznaczonych stref, jak ma to już miejsce w przypadku zwierząt w ogrodach zoologicznych.

FOR FOREST - The Unending Attraction of Nature to tymczasowa interwencja artystyczna autorstwa Klausa Littmanna, w ramach której przekształci stadion piłkarski Wörthersee w Klagenfurcie w największą publiczną instalację artystyczną w Austrii. Zobaczyć ją będzie można w dniach 9 września - 27 października.

Projekt FOR FOREST czerpie inspirację z The Unending Attraction of Nature, dystopijnego rysunku austriackiego artysty i architekta Maxa Peintnera. Co ciekawe, Littmann odkrył to dzieło prawie trzydzieści lat temu. Dzięki monumentalnej instalacji artysta pragnie zakwestionować nasze postrzeganie przyrody i zmusić do zastanowienia się nad jej przyszłością.

Pod nadzorem architektów krajobrazu z firmy Enea Landscape Architecture, na istniejące boisko piłkarskie zostanie przesadzonych około 300 drzew, niektóre o wadze do sześciu ton, tworząc złudzenie rodzimego lasu środkowoeuropejskiego. Po przesadzeniu las zacznie żyć własnym życiem, zmieniając w miarę upływu pór roku kolory i przyciągając dziką przyrodę.

Stadion Wörthersee, który może pomieścić do 30 000 widzów, znacząco wpłynie na wrażenia odwiedzających instalację. Od 10:00 do 22:00 codziennie publiczność będzie mogła podziwiać wyjątkową panoramę drzew w dzień i w nocy, w naturalnym świetle lub w świetle reflektorów. 

Po zakończeniu interwencji artystycznej na stadionie 27 października 2019 roku las zostanie ostrożnie ponownie przesadzony na teren publiczny w pobliżu stadionu Wörthersee i pozostanie żywym „leśnym pomnikiem”. Równolegle powstanie pawilon, w którym projekt zostanie udokumentowany w perspektywie długoterminowej.

 

Newsletter

Zapisz się na newsletter!

Wypełnij formularz - bądź na bieżąco

Codziennie aktualne informacje i fachowe wiadomości z branży turystycznej



Wypełnij formularz *Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, podanych w niniejszym formularzu, w celu wysyłania mi newslettera. Zostałem poinformowany / zostałam poinformowana, że tak wyrażoną zgodę mogę wycofać w dowolnym momencie, a jej wycofanie jest równie łatwe, jak jej wyrażenie.

*Wyrażam zgodę na przetwarzanie mojego adresu e-mail w celu otrzymywania wiadomości marketingowych. Zostałem poinformowany / zostałam poinformowana, że tak wyrażoną zgodę mogę wycofać w dowolnym momencie, a jej wycofanie jest równie łatwe, jak jej wyrażenie.