Smaki i zapachy Arabii Saudyjskiej

Kuchnia Arabii Saudyjskiej to połączeniem wielowiekowego dziedzictwa i tradycji. Znaleźć w niej można korzenie beduińskie, ale także wpływ starożytnych szlaków handlowych. To kwintesencja bogatej i różnorodnej przeszłości kraju, odwołująca się do aromatycznego uroku Persji, wyrazistych smaków Afryki czy nawet odległych Indii, tworząc w efekcie kuchnię typowo saudyjską.
Podstawą kuchni Arabii Saudyjskiej, w przeciwieństwie do wielu innych tradycji kulinarnych Bliskiego Wschodu, jest czerwone mięso, zwłaszcza jagnięcina. Pustynne środowisko większości kraju oznaczało, że pasterstwo było integralną częścią kultury Arabii Saudyjskiej, a zwierzęta gospodarskie odgrywały kluczową rolę w zaopatrzeniu. Ważne miejsce w tutejszej kuchni zajmują także owoce morza, ale te dominują szczególnie w regionach przybrzeżnych.
Również techniki przyrządzania posiłków odwołują się do tradycyjnych metod, stosowanych od pokoleń w surowym pustynnym środowisku. Powszechne jest powolne gotowanie mięsa w tandoor (podziemny piec gliniany) lub na otwartym ogniu. Wszystko po to, by mięso stało się kruche i aromatyczne. Popularne jest także pieczenie, które nadają potrawom charakterystyczny wędzony aromat i smak.
Wyjątkowość kuchni saudyjskiej polega nie tylko na składnikach i metodach gotowania, ale także na wspólnym spożywaniu posiłków. To świadectwo głęboko zakorzenionej gościnności Beduinów.
Z krainy tysiąca przypraw
Mnogość przypraw używanych w saudyjskiej kuchni także jest spuścizną po wiekach kontaktów handlowych, m.in. z Egiptem, Jordanią czy Turcją. Wśród ulubionych przypraw króluje szafran, który ze swoją złocistą barwą i delikatnym smakiem jest często używany do nadania koloru i nuty luksusu. Cynamon dodaje słodyczy daniom mięsnym, a pikantny smak suszonej czarnej limonki sprawia, że potrawy nabierają wyrazistości. Podobnie asafetida, żywiczna guma, dzięki której w daniach wyczuć można ostrzejszy aromat.
Do innych przypraw arabskiej kuchni, które warto poznać, odwiedzając Arabię Saudyjską, należą harissa, czyli mieszanka chili, pasty z czosnku, kolendry, kminku i oliwy z oliwek, oraz kumin i zatar. Doprawia się nimi przede wszystkim warzywa.
Warto spróbować…
Wśród saudyjskich potraw na początek polecamy kabsę, przez wielu uważaną za narodowe danie Arabii Saudyjskiej. Ta aromatyczna potrawa przygotowywana jest z ryżu, najczęściej basmati, mięsa, warzyw i mieszanki przypraw. W zależności od regionu kraju smak dania może się nieco różnić, ale zawsze jest aromatyczne i nasycone przyprawami.
Kolejna typowa dla Arabii Saudyjskiej potrawa to Jareesh – rodzaj gulaszu z gotowanej pszenicy, cebuli, ryżu, mięsa, bulionu i przypraw (pietruszka, kminek, kolendra). Stanowi doskonały przykład zaradności i pomysłowości kuchni Arabii Saudyjskiej, która przekształca proste, podstawowe składniki, takie jak pszenica i mięso, w wyjątkowe danie. To także dowód na duże znaczenie zbóż w diecie Arabii Saudyjskiej i zdolność jej mieszkańców do tworzenia różnorodnych tekstur i smaków.
Świetnym pomysłem na energetyczne śniadanie jest pikantna szakszuka (jajka sadzone gotowane z pomidorami, cebulą i przyprawami). Inną opcją może być masouba – chlebek z dojrzałych bananów w towarzystwie orzechów, miodu, rodzynek itp.
Królem wśród nadziewanych wypieków jest mutabbaq. Ta potrawa przywędrowała do Arabii Saudyjskiej z Jemenu, ale dziś znaleźć ją można na prawie każdej ulicy kraju. Mutabbaq nadziewane może być prawie wszystkim, w tym mięsem, warzywami lub serem, co świadczy o wszechstronności kuchni saudyjskiej.
Nie zapominajmy też o słodkościach. Arabia Saudyjska słynie ze słodkich deserów, od chrupiących wypieków po maślane ciasteczka. My polecamy Umm Ali (złocistobrązowe ciasto wypełnione miodem, orzechami i cynamonem) oraz ma’amoul (kruche ciasteczka nadziewane pistacjami, orzechami i daktylami).
Arabia w aromacie kawy
Obowiązkowym napojem w każdym saudyjskim domu i lokalu jest kawa po arabsku. Zaczyna się nim każdy posiłek. Swój charakterystyczny zapach zawdzięcza ona nie tylko jasno wypalonym ziarnom, ale też dodatkowi grubo zmielonego kardamonu. Niektórzy ten intensywny w smaku, odrobinę gorzki napój wzbogacają także o szczyptę drogocennego szafranu.
Qahwa smakuje najlepiej w towarzystwie bliskowschodnich słodyczy, np. kandyzowanych daktyli lub kakaowych pierścieni sezamowych, babeczek z kokosem czy kremowego puddingu muhalabiji z wodą różaną.
Podczas zamawiania kawy zwróć uwagę na rytualny sposób jej nalewania. Zgodnie z saudyjskim obyczajem zawsze robi się to lewą ręką, a same filiżanki podaje prawą na znak szacunku. Co ciekawe, podanie kawy i słodkości w Królestwie Arabii Saudyjskiej do dziś uważane jest za ważny przejaw Hafawa – hojności i gościnności gospodarzy.
Festiwale kulinarne
Na koniec kilka słów dla zapalonych wielbicieli saudyjskiej kuchni. Wizytę w Arabii Saudyjskiej warto połączyć z wizytą na jednym z festiwali kulinarnych, które podkreślają kulinarne dziedzictwo kraju. Jednym z najpopularniejszych jest Saudi Feast Food Festival, odbywający się zwykle w październiku w Riyadzie. Prezentowane są tam zarówno tradycyjne potrawy, jak i innowacyjne kreacje kulinarne, a także konkursy kulinarne i występy artystycznej.
Równie znany jest Festiwal Kultury Jedzenie. To nie tylko prezentacja saudyjskiej kuchni, ale cała opowieść o przeszłości i tradycjach kulinarnych kraju. Odbywa się zwykle w marcu w Dżuddzie. Odwiedzający mogą wziąć udział w pokazach gotowania, skosztować lokalnych potraw, a nawet wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez uznanych szefów kuchni.

POWIĄZANE WPISY
3 grudnia 2025
Mazowieckie city breaks – odkryj Radom, Płock, Siedlce i Żyrardów
Jesień i zima to idealny moment, aby spojrzeć na Mazowsze z innej, mniej oczywistej…
0 Komentarzy8 Minuty
3 grudnia 2025
Dlaczego IBAN zmniejsza ryzyko błędów przy transakcjach
Operacje finansowe zawsze wiążą się z ryzykiem pomyłek, szczególnie w przypadku przelewów…
0 Komentarzy3 Minuty
3 grudnia 2025
Warszawa uznana za najlepszą europejską destynacją biznesową i wypoczynkową. Paweł Moras: „Nagroda otwiera miastu drogę do kolejnych globalnych wydarzeń biznesowych”
Warszawa zdobyła tytuł „Best European Capital of MICE & Leisure 2026”, przyznany przez…
0 Komentarzy7 Minuty
2 grudnia 2025
Meksyk – egzotyczne wakacje dla każdego. Jak znaleźć najlepszą ofertę?
Jeszcze nie tak dawno za egzotyczne uznawano podróże w odległe rejony Europy, które…
0 Komentarzy4 Minuty
28 listopada 2025
Gruzja na cztery pory roku
Pani Ambasador Gruzji, JE Diana Zhgenti uświetniła konferencję prasową i warsztaty…
0 Komentarzy2 Minuty
28 listopada 2025
Lotnisko Rzeszów-Jasionka z rekordowym wynikiem cargo w październiku 2025 roku
Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka w październiku 2025 roku obsłużył ponad 1 mln kg ładunków,…
0 Komentarzy2 Minuty
25 listopada 2025
Madera rozwija turystykę kulinarną: plantacje, winnice, warsztaty
Kulinaria stają się jednym z filarów promocji Maderze, a rosnąca liczba inicjatyw…
0 Komentarzy2 Minuty
25 listopada 2025
Ponad 300 tys. biegaczy wzięło udział w Dubai Run 2025
Dubai Run 2025 zgromadził rekordowe 307 tys. uczestników, odnotowując ponad trzykrotny…
0 Komentarzy2 Minuty
24 listopada 2025
Jak przygotować się na wakacje na Maderze? 5 praktycznych porad
Prawdziwe przygotowanie do wakacji na Maderze to przede wszystkim solidna wiedza. Kto…
0 Komentarzy9 Minuty










