Smaki Dubaju

Lokalne kulinaria są jedną z atrakcji w Dubaju, w którym tradycyjna kuchnia przeplata się z potrawami serwowanymi przez restauracje znaczone gwiazdkami Michelin. Gdzie warto w Dubaju zjeść i jakie potrawy skosztować, aby poczuć charakterystyczny smak Zjednoczonych Emiratów Arabskich?
Miejsca kultowe – must-visit w Dubaju
Dubaj to miasto pełne ekskluzywnych miejsc o kulinarnym zacięciu. To tutaj krzyżują się ścieżki szefów kuchni prowadzących restauracje nagradzane gwiazdkami Michelin. Jest w czym wybierać! W stolicy Zjednoczonych Emiratów Arabskich zjesz w prowadzonej przez Gordona Ramsay’a Bread Street Kitchen, skosztujesz wyjątkowych potraw w Junoon Vikasa Khanna, zanurzysz się w przysmakach Yannicka Alleno w Stay, czy zakochasz w daniach podawanych w Nobu , gdzie stery trzyma sam Nobu Matsuhisa.
Jednakże Dubaj to także miasto, które skutecznie łączy kulinarne dziedzictwo ludów pustyni z nowoczesnymi trendami zauważalnymi w globalnej gastronomii. Dla turystów to nowy świat smaków i nieznanych nigdzie indziej potraw. To właśnie w stolicy Emiratów skosztujesz Hareea, Thareed, Ouzi, czy Karak Chai przyrządzanych w restauracjach i niewielkich lokalach, wśród których szczególnie polecamy Al. Fanar, Klayya Bakery and Sweet, Bait 1971 oraz Milas.
Smak różnorodności
Stolica Zjednoczonych Emiratów Arabskich jest tyglem, w którym stale przebywa ponad 200 narodowości. Dzięki temu można tu – w jednym mieście – spotkać wszystkie kuchnie świata. Dla osób spragnionych różnorodności dostępne są zarówno lokale serwujące potrawy Bliskiego i Dalekiego Wschodu, Indii, po południowo- i północnoamerykańskie oraz europejskie i afrykańskie dania. Smaki Dubaju to różnorodność poparta wysoką jakością przygotowywanych dań.
Połącz wspaniałą kuchnię z pięknymi widokami
Dubaj to miasto pełne niespodzianek, łączące w sobie pierwiastek pustyni i niezwykłych, architektonicznych budowli. Dominujące nad wydmami drapacze chmur, tworzone ręką ludzką sztuczne wyspy i niebanalne parki są wspaniałym tłem dla codziennego życia w mieście. Doskonałą propozycją na przyjemne spędzenie leniwego popołudnia, czy wieczoru, jest skorzystanie z bogatej oferty gastronomicznej lokali dysponujących zapierającymi dech w piersiach pejzażami.
Restauracja Burj Khalifa zlokalizowana w ogrodzie zapewnia nie tylko znakomite dania kuchni śródziemnomorskiej, ale także wspaniałe widoki na najwyższy budynek świata. Jeśli pragniesz zatopić się w pejzażu morza zachęcamy do odwiedzenia Burj Al. Arab – restauracji położonej w hotelu Al Qasr prezentującej urzekające widoki na Zatokę Perską.
Doskonałym pomysłem jest posiłek w Operze Dubajskiej położonej w starej części miasta zaraz naprzeciwko popularnej Fontanny Dubajskiej. Wspaniałe widoki i wykwintną kartę menu proponuje Dubai Creek – francuska restauracja położona nad wodami zatoki.
Nie ma nic bardziej charakterystycznego dla stolicy Emiratów, jak sztuczne wyspy. Widoki na Wyspę Palmę i Dubajską Marinę mogą przyprawić o szybsze bicie serca nawet osoby stosunkowo odporne na marynistyczne pejzaże. Tu szczególnie polecamy Palm Jumeirah – lokal położony na 52 piętrze Dubai Marriot Harbor, gdzie oprócz wspaniałych widoków smakować można potrawy ze steków, ryb i makaronów.
Czego warto spróbować w Dubaju?
W Emiratach, wśród wszechobecnego luksusu, warto spróbować delikatesów kuchni oferujących ekskluzywne dania. Z pewnością możemy polecić potrawy ze świeżych przegrzebków, homara, czy sashimi. Bez wątpienia warto także zamówić dania z owocami morza i potrawy z ryb.
Będąc w Dubaju koniecznie trzeba poznać tradycyjne smaki Emiratów zdominowane przez przysmaki z mięsa. Zachęcamy szczególnie do spróbowania shawarma, oozi, shish tawook i grillowanej fammy, które zapewniają aromaty charakterystyczne dla tego regionu świata.
Jednakże Dubaj to także miejsce, gdzie popularne są restauracje serwujące dania wegetariańskie i wegańskie. Jest ich w mieście już ponad 4.600, dzięki czemu turyści i mieszkańcy nie mają problemu ze znalezieniem smacznych i bezmięsnych potraw.
Gotowanie w stylu dubajskim?
Warto pamiętać, że kulinarne poznawanie Dubaju nie musi kończyć się wyłącznie na próbowaniu powszechnej tu różnorodności. Dla najbardziej oddanych smakoszy dostępne są lekcje gotowania, na których poznają oni tajniki kuchni Emiratów.
POWIĄZANE WPISY
28 listopada 2025
Gruzja na cztery pory roku
Pani Ambasador Gruzji, JE Diana Zhgenti uświetniła konferencję prasową i warsztaty…
0 Komentarzy2 Minuty
25 listopada 2025
Madera rozwija turystykę kulinarną: plantacje, winnice, warsztaty
Kulinaria stają się jednym z filarów promocji Maderze, a rosnąca liczba inicjatyw…
0 Komentarzy2 Minuty
25 listopada 2025
Ponad 300 tys. biegaczy wzięło udział w Dubai Run 2025
Dubai Run 2025 zgromadził rekordowe 307 tys. uczestników, odnotowując ponad trzykrotny…
0 Komentarzy2 Minuty
24 listopada 2025
Kiwi.com: Po otwarciu Wielkiego Muzeum Egipskiego wzrosło zainteresowanie lotami do Kairu
Otwarcie Wielkiego Muzeum Egipskiego w Kairze wywołało wyraźny wzrost zainteresowania…
0 Komentarzy1 Minuty
20 listopada 2025
Visit Madeira rusza z nową kampanią, która promuje odpowiedzialne podróżowanie
Agencja Visit Madeira rozpoczęła kampanię świadomościową zachęcającą odwiedzających oraz…
0 Komentarzy1 Minuty
19 listopada 2025
Zimowe ośrodki Trentino stawiają na pełną dostępność usług
Region Trentino wzmacnia swoją pozycję jako kierunek przyjazny osobom z…
0 Komentarzy1 Minuty
17 listopada 2025
Dubai Airshow 2025: Emirates prezentują nowe technologie i produkty
Emirates zaprezentują na Dubai Airshow 2025 nowe technologie i rozwiązania, które mają…
0 Komentarzy2 Minuty
14 listopada 2025
World Travel Awards wyróżnia Portugalię jako najlepszy kierunek w Europie
Podczas 32. gali World Travel Awards 2025 w Forte Village Resort na Sardynii Portugalię…
0 Komentarzy1 Minuty
14 listopada 2025
Raport Registradores de España: Polacy wciąż aktywni na rynku nieruchomości w Hiszpanii
Hiszpania pozostaje atrakcyjnym kierunkiem dla zagranicznych inwestorów, w tym Polaków. W…
0 Komentarzy2 Minuty










