Robert De Niro, Nobu Matsuhisa i Meir Teper wspólnie w Warszawie na jubileuszu Nobu Hotel

Po raz pierwszy w historii marki założyciele Nobu wspólnie odwiedzili Polskę. Ich wizyta w Warszawie związana była z obchodami pięciolecia Nobu Hotel Warsaw, pierwszego obiektu sieci w Europie Środkowo-Wschodniej. Uroczystość uświetniła tradycyjna japońska Ceremonia Sake, symbolizująca pomyślność i nowe początki.
Wydarzenie miało charakter kameralny i zgromadziło partnerów, przedstawicieli branży hotelarskiej i mediów. Ceremonia Sake (Kagami Biraki), odprawiana przez Nobu wyłącznie przy wyjątkowych okazjach, odbyła się po raz pierwszy w Polsce. W jej trakcie założyciele wspólnie otworzyli beczkę sake, zapraszając gości do symbolicznego świętowania kolejnego etapu w rozwoju marki.
Podczas konferencji prasowej Meir Teper powiedział, że w Polsce czuje się jak w domu, ponieważ jego rodzice pochodzili z niewielkiej miejscowości pod Lublinem. Podkreślał też jak wielki sukces odniosła Polska w czasie ostatnich 30 lat, gdyż dobrze pamięta, jak wyglądały nasze miasta w 1989 roku.
Robert De Niro wspominał swoją poprzednią wizytę w Polsce ponad 30 lat temu, mówił też, że Warszawa bardzo mu się podoba i że żałuje, że tym razem będzie tu tak krótko. Chef Nobu, który odwiedza swoje restauracje na całym świecie, podróżując przez większą część roku przyznał, że często inspiruje się miejscowymi produktami łącząc je ze smakami Japonii. Zdradził również, że ulubionym daniem Roberta De Niro jest czarny dorsz (black cod) czyli jedno z popisowych dań serwowane w restauracjach Nobu na całym świecie.
Kulminacją wieczoru była Ceremonia Sake (Kagami Biraki), czyli rytuał, w którym założyciele wspólnie otworzyli drewnianą beczkę sake, zapraszając gości do symbolicznego świętowania nowego rozdziału w historii Nobu Warsaw. W japońskiej tradycji rozbicie pokrywy beczki oznacza pomyślność i wspólnotę.
„To ogromny zaszczyt po raz pierwszy gościć w Warszawie wszystkich założycieli Nobu. Ich obecność to wyjątkowe wyróżnienie i potwierdzenie, że Warszawa zajmuje szczególne miejsce w rodzinie Nobu. Ceremonia sake to dla nas niezwykły moment na świętowanie sukcesu razem ze społecznością, którą przez pięć lat zbudowaliśmy wokół naszego hotelu – ludźmi, partnerami i gośćmi, tworzącymi ducha Nobu w Warszawie” – powiedział Stefan Bauer, General Manager hotelu Nobu w Warszawie.
POWIĄZANE WPISY
10 grudnia 2025
Mazowsze z nową strategią rozwoju turystyki biznesowej. MROT wyznacza kierunki dla branży MICE na lata 2026–2030
W Centrum Prasowym Foksal w Warszawie odbyła się konferencja podsumowująca projekt…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
Air Astana spotkała się z branżą w Warszawie
Kazachskie Linie Lotnicze Air Astana zorganizowały 8 grudnia w Warszawie przedświąteczne…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
II Warszawskie Forum Turystyki i Rekreacji: nauka i praktyka o zarządzaniu turystyką w jednym miejscu
28 listopada 2025 roku w Warszawie odbyła się II edycja Warszawskiego Forum Turystyki i…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2025
Mazowsze pełne legend – odkryj trzy zamki, które pokochają dzieci
Mazowsze skrywa wiele miejsc owianych fascynującymi legendami, które potrafią pobudzić…
0 Komentarzy6 Minuty
5 grudnia 2025
Profitroom: Podlaskie hotele odnotowują 50,4 proc. wzrost rezerwacji. Na wynik wpływa Podlaski Bon Turystyczny
Według danych Profitroom liczba rezerwacji hotelowych w województwie podlaskim w okresie…
0 Komentarzy3 Minuty
4 grudnia 2025
Nowy Targ – stolica Podhala pełna atrakcji
Nowy Targ to górska stolica Podhala, malowniczo położona nad Białym i Czarnym Dunajcem. Z…
0 Komentarzy4 Minuty
3 grudnia 2025
Mazowieckie city breaks – odkryj Radom, Płock, Siedlce i Żyrardów
Jesień i zima to idealny moment, aby spojrzeć na Mazowsze z innej, mniej oczywistej…
0 Komentarzy8 Minuty
1 grudnia 2025
AI Breakfast for Executives: 13. edycja w formule Travel Special
W Warszawie odbyła się 13. edycja AI Breakfast for Executives, organizowana przez…
0 Komentarzy1 Minuty
28 listopada 2025
Magdalena Krucz rekomendowana na prezeskę POT
Proces wyboru nowego prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej wciąż trwa, a branża…
0 Komentarzy1 Minuty










