Robert De Niro, Nobu Matsuhisa i Meir Teper wspólnie w Warszawie na jubileuszu Nobu Hotel

fot. Dominik Czerny

Po raz pierwszy w historii marki założyciele Nobu wspólnie odwiedzili Polskę. Ich wizyta w Warszawie związana była z obchodami pięciolecia Nobu Hotel Warsaw, pierwszego obiektu sieci w Europie Środkowo-Wschodniej. Uroczystość uświetniła tradycyjna japońska Ceremonia Sake, symbolizująca pomyślność i nowe początki.

Wydarzenie miało charakter kameralny i zgromadziło partnerów, przedstawicieli branży hotelarskiej i mediów. Ceremonia Sake (Kagami Biraki), odprawiana przez Nobu wyłącznie przy wyjątkowych okazjach, odbyła się po raz pierwszy w Polsce. W jej trakcie założyciele wspólnie otworzyli beczkę sake, zapraszając gości do symbolicznego świętowania kolejnego etapu w rozwoju marki.

Podczas konferencji prasowej Meir Teper powiedział, że w Polsce czuje się jak w domu, ponieważ jego rodzice pochodzili z niewielkiej miejscowości pod Lublinem. Podkreślał też jak wielki sukces odniosła Polska w czasie ostatnich 30 lat, gdyż dobrze pamięta, jak wyglądały nasze miasta w 1989 roku.

Robert De Niro wspominał swoją poprzednią wizytę w Polsce ponad 30 lat temu, mówił też, że Warszawa bardzo mu się podoba i że żałuje, że tym razem będzie tu tak krótko. Chef Nobu, który odwiedza swoje restauracje na całym świecie, podróżując przez większą część roku przyznał, że często inspiruje się miejscowymi produktami łącząc je ze smakami Japonii. Zdradził również, że ulubionym daniem Roberta De Niro jest czarny dorsz (black cod) czyli jedno z popisowych dań serwowane w restauracjach Nobu na całym świecie.

Kulminacją wieczoru była Ceremonia Sake (Kagami Biraki), czyli rytuał, w którym założyciele wspólnie otworzyli drewnianą beczkę sake, zapraszając gości do symbolicznego świętowania nowego rozdziału w historii Nobu Warsaw. W japońskiej tradycji rozbicie pokrywy beczki oznacza pomyślność i wspólnotę.

„To ogromny zaszczyt po raz pierwszy gościć w Warszawie wszystkich założycieli Nobu. Ich obecność to wyjątkowe wyróżnienie i potwierdzenie, że Warszawa zajmuje szczególne miejsce w rodzinie Nobu. Ceremonia sake to dla nas niezwykły moment na świętowanie sukcesu razem ze społecznością, którą przez pięć lat zbudowaliśmy wokół naszego hotelu – ludźmi, partnerami i gośćmi, tworzącymi ducha Nobu w Warszawie” – powiedział Stefan Bauer, General Manager hotelu Nobu w Warszawie.