Międzynarodowa komisja oceniła potencjał kulinarny Dalmacji Środkowej

fot. materiały prasowe

Województwo splicko-dalmatyńskie oficjalnie kandyduje do tytułu Europejskiego Regionu Gastronomicznego 2027. Region odwiedziła komisja Międzynarodowego Instytutu ds. Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki (IGCAT), która oceniała jego dorobek kulinarny i tradycje.

Region odwiedziła niedawno komisja złożona z pięciu międzynarodowych ekspertów, którzy oceniali jego potencjał w zakresie gastronomii, kultury i zrównoważonej turystyki. W skład komisji weszli: Ramon Sentmartí, przedstawiciel sektora rolno-spożywczego, José Luís Marques, dyrektor Szkoły Hotelarsko-Turystycznej w Coimbrze, Emanuela Panke, przewodnicząca Iter Vitis – Szlaków Wina Europy, Jens Storli, ekspert ds. kultury i gastronomii, Wendy Barrie, redaktorka przewodnika Scottish Food Guide oraz Diane Dodd, przewodnicząca IGCAT.

Podczas wizyty eksperci zapoznali się z najważniejszymi inicjatywami gastronomicznymi regionu. Odwiedzili m.in. Muzeum Oliwy, winiarnię Stina na wyspie Brač oraz fabrykę przetwórstwa rybnego Sardina w miejscowości Postira. W programie znalazły się także warsztaty kulinarne, degustacje tradycyjnych potraw oraz wizyty w restauracjach i gospodarstwach rolnych.

Komisja spotkała się również z przedstawicielami władz i lokalnych instytucji. W trakcie kilkudniowej wizyty odbyło się ponad 75 spotkań z reprezentantami branż turystycznej, edukacyjnej, gastronomicznej i winiarskiej.

Projekt, którego liderem jest Wspólnota Turystyczna Województwa Splicko-Dalmatyńskiego, realizowany jest we współpracy z samorządem województwa, Chorwacką Izbą Gospodarczą, Wydziałem Ekonomicznym Uniwersytetu w Splicie oraz Stowarzyszeniem Szefów Kuchni SKMER. Komisja IGCAT przygotuje w najbliższym czasie rekomendacje, które region będzie musiał spełnić przed oficjalnym przyznaniem tytułu.

„Podczas tej wizyty staraliśmy się pokazać to, co najlepsze w naszym regionie, a jednocześnie zdobyliśmy cenne doświadczenie i wiedzę. Współpraca z IGCAT to dla nas ogromna szansa i początek nowego etapu rozwoju. Przed nami dalsza praca nad projektami, które potwierdzą, że zasługujemy na ten tytuł” – powiedziała Ivana Vladović, dyrektor Wspólnoty Turystycznej Województwa Splicko-Dalmatyńskiego.

Tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego to szansa na promocję regionu, jego produktów lokalnych oraz współpracy między turystyką, rolnictwem i edukacją.

„Gastronomia jest jednym z kluczowych elementów tożsamości Chorwacji i jednym z powodów, dla których goście, także z Polski, tak chętnie ją odwiedzają. Cieszy nas, że po regionie Kvarner, który w 2026 roku będzie nosił tytuł Europejskiego Regionu Gastronomicznego, również Dalmacja Środkowa ma szansę na to prestiżowe wyróżnienie. To potwierdza, że chorwacka kuchnia, oparta na autentyczności, jakości i lokalnych tradycjach, jest ważnym elementem wizerunku Chorwacji jako wyjątkowej destynacji turystycznej” – skomentowała Małgorzata Kowalska, dyrektor Przedstawicielstwa Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej w Polsce.