Ibis Styles angażuje się w ochronę środowiska

Hotel ibis Styles Kraków Centrum zdobył uznanie turystów i gości m.in. za design oraz nowoczesne i odpowiedzialne środowiskowo rozwiązania. Obiekt może pochwalić się platynowym certyfikatem LEED za zaangażowanie w ekologię oraz kreowanie współczesnego oblicza hotelarstwa.
Ibis Styles Kraków Centrum otworzył drzwi dla pierwszych gości jesienią 2021 roku. Od początku stosuje nowoczesne rozwiązania w codziennym funkcjonowaniu hotelu, które zdobyły uznanie w procesie certyfikacji LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), najpopularniejszego na świecie i drugiego w Polsce, opartego na wielu kryteriach, systemu oceny budynków.
Już w momencie otwarcia, krakowski hotel otrzymał 82 na 110 punktów, co przełożyło się platynowy certyfikat. Certyfikację przyznaje U.S. Green Building Council – amerykański odpowiednik Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa Ekologicznego (PLGBC).
„Jednym z celów, jakie stawialiśmy sobie przy rozpoczęciu działalności były proekologiczne rozwiązania i ochrona środowiska. Już od pierwszych dni funkcjonowania mogliśmy pochwalić się prestiżowym oraz uznanym na całym świecie certyfikatem. Pozwala wpływać nam to na tworzenie dobrych praktyk dla całej branży hotelarskiej, turystycznej czy nieruchomości” – podkreśla Anna Mida, dyrektor hotelu ibis Styles Kraków Centrum.
Wśród ekologicznych rozwiązań, zastosowanych w ibis Styles Kraków Centrum, znalazły się miejsca do ładowania i parkowania samochodów elektrycznych oraz szeroko dostępne parkingi dla rowerów, zachęcające do nieemisyjnej komunikacji. Zamontowane w całym hotelu oświetlenie LED oraz czujki w przestrzeniach wspólnych wpływają na zminimalizowanie zużycia energii.
Specjalne kamienie rozmieszczone na dachu hotelu odbijają światło słoneczne, zaś szklenie o wysokich parametrach chroni przed przenikaniem nadmiernego światła do wewnątrz, co wpływa na utrzymanie optymalnej temperatury wewnątrz hotelu i zmniejszenie poboru energii do klimatyzacji. Co więcej, hotel monitoruje na bieżąco zużycie dwutlenku węgla i wody, zmniejszając wykorzystanie wody w obiegu. Do tego warto dodać roślinność niewymagającą podlewania i współpracę z lokalnymi dostawcami i producentami.
POWIĄZANE WPISY
15 grudnia 2025
IGHP: listopad 2025 z lepszymi wynikami niż rok temu
Wyniki hoteli w listopadzie 2025 roku były wyższe niż w analogicznym okresie ubiegłego…
0 Komentarzy4 Minuty
15 grudnia 2025
Travelist: Wysokie zainteresowanie feriami 2026. Ceny nieznacznie wzrosły
Rynek wyjazdów na ferie zimowe 2026 pozostaje stabilny – wynika z analizy Travelist.pl.…
0 Komentarzy4 Minuty
15 grudnia 2025
Ryanair przedstawia najpopularniejsze kierunki Polaków w okresie świątecznym
W okresie świąteczno-noworocznym Polacy najchętniej wybierają Włochy, Hiszpanię i Maltę,…
0 Komentarzy3 Minuty
12 grudnia 2025
Polacy wskazali najlepsze ośrodki narciarskie w kraju. Za nami pierwsza edycja rankingu Triverna.pl
Zimowy sezon w Polsce dopiero się rozpoczyna, a krajowe stoki już przyciągają narciarzy i…
0 Komentarzy2 Minuty
11 grudnia 2025
POWER podsumowuje branżę MICE w 2025: relacje ważniejsze niż efekty specjalne
Agencja POWER podsumowała działalność w mijającym roku i przedstawiła prognozy na 2026.…
0 Komentarzy2 Minuty
11 grudnia 2025
Turystyka dostępna dla wszystkich. Akademia Kompetencji TOO zapowiada cykl bezpłatnych szkoleń
Rosnąca liczba podróżnych o zróżnicowanych potrzebach oraz obowiązujące przepisy…
0 Komentarzy2 Minuty
9 grudnia 2025
Spektakularna metamorfoza Urlop.pl: świeży wygląd, spójna komunikacja i nowoczesność
Podczas Konferencji & Gali Urlop.pl 2025, która odbyła się 3 grudnia, jedna z…
0 Komentarzy10 Minuty
8 grudnia 2025
Nowa kolejka w słowackich Tatrach Wysokich
W ośrodku narciarskim Štrbské Pleso zaprezentowano najnowocześniejszą kolejkę linową na…
0 Komentarzy2 Minuty
8 grudnia 2025
Travelplanet: Coraz więcej Polaków wybiera egzotykę w sezonie zimowym
Z danych Travelplanet.pl wynika, że coraz więcej Polaków planuje wyjazdy do egzotycznych…
0 Komentarzy2 Minuty










