Chorwacja z nowymi wyróżnieniami w przewodniku Michelin

fot. materiały prasowe

1 lipca 2025 roku ogłoszono najnowszą selekcję przewodnika Michelin dla Chorwacji. W tegorocznej edycji jedna restauracja uzyskała dwie gwiazdki, a dwanaście kolejnych zachowało lub zdobyło po jednej gwiazdce.

Nową gwiazdkę Michelin otrzymały restauracje Krug (Split) oraz Cap Aureo (Rovinj). Restauracja Agli Amici (Rovinj) utrzymała swoje dwie gwiazdki. Jedną gwiazdkę ponownie przyznano restauracjom:

  • Dubravkin Put (Zagrzeb)

  • Pelegrini (Szybenik)

  • 360º (Dubrownik)

  • Monte (Rovinj)

  • Noel (Zagrzeb)

  • Boškinac (Novalja)

  • LD Restaurant (Korčula)

  • Nebo (Rijeka)

  • Alfred Keller (Mali Lošinj)

  • Korak (Jastrebarsko)

W kategorii zielonej gwiazdki Michelin, ponownie wyróżniono restauracje Zinfandel’s (Zagrzeb), Konoba Mate (Korčula) oraz Korak (Jastrebarsko). Zielona gwiazdka przyznawana jest restauracjom prowadzącym działalność z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju i dbałości o środowisko.

Na listę Bib Gourmand – oznaczenie dla restauracji oferujących wysoką jakość kuchni w przystępnych cenach – trafiły restauracje Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) oraz K.užina (Split). Chorwacja może się obecnie pochwalić 12 restauracjami z tym wyróżnieniem.

Przyznano także nagrody specjalne. Gabriela Filca z restauracji Nebo by Deni Srdoč otrzymała nagrodę dla młodego szefa kuchni. Verze Korak z restauracji Korak przyznano nagrodę za jakość obsługi, a tytuł sommeliera roku otrzymał Dinko Lozica z LD Restaurant.


„Jako główny partner przewodnika Michelin w Chorwacji, z ogromną radością przyjmujemy nowe wyróżnienia i prestiżowe tytuły przyznane naszym restauracjom. To kolejne ważne uznanie dla chorwackiej gastronomii i potwierdzenie stałego wzrostu jakości, autentyczności i kreatywności. Chorwacja coraz wyraźniej pozycjonuje się jako znakomity cel podróży enogastronomicznych, a selekcja Michelin to ważny wskaźnik międzynarodowego uznania naszej oferty. Wyróżnienia te należą się nie tylko szefom kuchni i zespołom restauracyjnym, ale również całej destynacji, bo najwyższej klasy gastronomia staje się coraz ważniejszym powodem przyjazdu turystów, a także elementem tożsamości Chorwacji jako kraju o bogatej, wysokiej jakości i zrównoważonej kuchni” – powiedział Kristjan Staničić, dyrektor Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej.

Przyznanie gwiazdek Michelin chorwackim restauracjom to nie tylko prestiżowe wyróżnienie, ale przede wszystkim dowód na rosnącą pozycję Chorwacji na europejskiej mapie kulinarnej. Chorwacka kuchnia to niezwykła mozaika smaków, łącząca świeże, lokalne produkty z wielowiekową tradycją i kreatywnością nowoczesnych szefów kuchni. To zaproszenie dla wszystkich miłośników gastronomii, którzy chcą nie tylko delektować się wyjątkowymi potrawami, ale także odkrywać kulturę i historię kraju przez pryzmat jego kuchni” – dodała Małgorzata Kowalska, dyrektor przedstawicielstwa Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej w Polsce.

Nowe wyróżnienia przyznano w wyniku tajnych wizyt inspektorów przewodnika Michelin w chorwackich restauracjach. Pełna lista nagrodzonych i wyróżnionych miejsc znajduje się na oficjalnych stronach przewodnika Michelin.