Smaki i zapachy Arabii Saudyjskiej

Kuchnia Arabii Saudyjskiej to połączeniem wielowiekowego dziedzictwa i tradycji. Znaleźć w niej można korzenie beduińskie, ale także wpływ starożytnych szlaków handlowych. To kwintesencja bogatej i różnorodnej przeszłości kraju, odwołująca się do aromatycznego uroku Persji, wyrazistych smaków Afryki czy nawet odległych Indii, tworząc w efekcie kuchnię typowo saudyjską.

Podstawą kuchni Arabii Saudyjskiej, w przeciwieństwie do wielu innych tradycji kulinarnych Bliskiego Wschodu, jest czerwone mięso, zwłaszcza jagnięcina. Pustynne środowisko większości kraju oznaczało, że pasterstwo było integralną częścią kultury Arabii Saudyjskiej, a zwierzęta gospodarskie odgrywały kluczową rolę w zaopatrzeniu. Ważne miejsce w tutejszej kuchni zajmują także owoce morza, ale te dominują szczególnie w regionach przybrzeżnych.

Również techniki przyrządzania posiłków odwołują się do tradycyjnych metod, stosowanych od pokoleń w surowym pustynnym środowisku. Powszechne jest powolne gotowanie mięsa w tandoor (podziemny piec gliniany) lub na otwartym ogniu. Wszystko po to, by mięso stało się kruche i aromatyczne. Popularne jest także pieczenie, które nadają potrawom charakterystyczny wędzony aromat i smak.

Wyjątkowość kuchni saudyjskiej polega nie tylko na składnikach i metodach gotowania, ale także na wspólnym spożywaniu posiłków. To świadectwo głęboko zakorzenionej gościnności Beduinów.

Z krainy tysiąca przypraw

Mnogość przypraw używanych w saudyjskiej kuchni także jest spuścizną po wiekach kontaktów handlowych, m.in. z Egiptem, Jordanią czy Turcją. Wśród ulubionych przypraw króluje szafran, który ze swoją złocistą barwą i delikatnym smakiem jest często używany do nadania koloru i nuty luksusu. Cynamon dodaje słodyczy daniom mięsnym, a pikantny smak suszonej czarnej limonki sprawia, że potrawy nabierają wyrazistości. Podobnie asafetida, żywiczna guma, dzięki której w daniach wyczuć można ostrzejszy aromat.

Do innych przypraw arabskiej kuchni, które warto poznać, odwiedzając Arabię Saudyjską, należą harissa, czyli mieszanka chili, pasty z czosnku, kolendry, kminku i oliwy z oliwek, oraz kumin i zatar. Doprawia się nimi przede wszystkim warzywa.

Warto spróbować…

Wśród saudyjskich potraw na początek polecamy kabsę, przez wielu uważaną za narodowe danie Arabii Saudyjskiej. Ta aromatyczna potrawa przygotowywana jest z ryżu, najczęściej basmati, mięsa, warzyw i mieszanki przypraw. W zależności od regionu kraju smak dania może się nieco różnić, ale zawsze jest aromatyczne i nasycone przyprawami.

Kolejna typowa dla Arabii Saudyjskiej potrawa to Jareesh – rodzaj gulaszu z gotowanej pszenicy, cebuli, ryżu, mięsa, bulionu i przypraw (pietruszka, kminek, kolendra). Stanowi doskonały przykład zaradności i pomysłowości kuchni Arabii Saudyjskiej, która przekształca proste, podstawowe składniki, takie jak pszenica i mięso, w wyjątkowe danie. To także dowód na duże znaczenie zbóż w diecie Arabii Saudyjskiej i zdolność jej mieszkańców do tworzenia różnorodnych tekstur i smaków.

Świetnym pomysłem na energetyczne śniadanie jest pikantna szakszuka (jajka sadzone gotowane z pomidorami, cebulą i przyprawami). Inną opcją może być masouba – chlebek z dojrzałych bananów w towarzystwie orzechów, miodu, rodzynek itp.

Królem wśród nadziewanych wypieków jest mutabbaq. Ta potrawa przywędrowała do Arabii Saudyjskiej z Jemenu, ale dziś znaleźć ją można na prawie każdej ulicy kraju. Mutabbaq nadziewane może być prawie wszystkim, w tym mięsem, warzywami lub serem, co świadczy o wszechstronności kuchni saudyjskiej.
Nie zapominajmy też o słodkościach. Arabia Saudyjska słynie ze słodkich deserów, od chrupiących wypieków po maślane ciasteczka. My polecamy Umm Ali (złocistobrązowe ciasto wypełnione miodem, orzechami i cynamonem) oraz ma’amoul (kruche ciasteczka nadziewane pistacjami, orzechami i daktylami).

Arabia w aromacie kawy

Obowiązkowym napojem w każdym saudyjskim domu i lokalu jest kawa po arabsku. Zaczyna się nim każdy posiłek. Swój charakterystyczny zapach zawdzięcza ona nie tylko jasno wypalonym ziarnom, ale też dodatkowi grubo zmielonego kardamonu. Niektórzy ten intensywny w smaku, odrobinę gorzki napój wzbogacają także o szczyptę drogocennego szafranu.

Qahwa smakuje najlepiej w towarzystwie bliskowschodnich słodyczy, np. kandyzowanych daktyli lub kakaowych pierścieni sezamowych, babeczek z kokosem czy kremowego puddingu muhalabiji z wodą różaną.
Podczas zamawiania kawy zwróć uwagę na rytualny sposób jej nalewania. Zgodnie z saudyjskim obyczajem zawsze robi się to lewą ręką, a same filiżanki podaje prawą na znak szacunku. Co ciekawe, podanie kawy i słodkości w Królestwie Arabii Saudyjskiej do dziś uważane jest za ważny przejaw Hafawa – hojności i gościnności gospodarzy.

Festiwale kulinarne

Na koniec kilka słów dla zapalonych wielbicieli saudyjskiej kuchni. Wizytę w Arabii Saudyjskiej warto połączyć z wizytą na jednym z festiwali kulinarnych, które podkreślają kulinarne dziedzictwo kraju. Jednym z najpopularniejszych jest Saudi Feast Food Festival, odbywający się zwykle w październiku w Riyadzie. Prezentowane są tam zarówno tradycyjne potrawy, jak i innowacyjne kreacje kulinarne, a także konkursy kulinarne i występy artystycznej.

Równie znany jest Festiwal Kultury Jedzenie. To nie tylko prezentacja saudyjskiej kuchni, ale cała opowieść o przeszłości i tradycjach kulinarnych kraju. Odbywa się zwykle w marcu w Dżuddzie. Odwiedzający mogą wziąć udział w pokazach gotowania, skosztować lokalnych potraw, a nawet wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez uznanych szefów kuchni.

Fot. materiał partnera